Entrevista a en Tomàs Sayes i l'Arnau Mallol, del SEPC (Font: Kaosenlared ) |
Dilluns 23 de febrer al migdia, Tomàs Sayes, estudiant de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ha iniciat una vaga de fam per exigir a les autoritats universitàries que replantegin els seus posicionaments i facin cas a les demandes del moviment estudiantil.
El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans recolza aquesta nova forma de protesta i considera que el mecanisme adequat per a solucionar el conflicte obert a les universitats és paralitzar l’aplicació de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior i iniciar un procés de debat profund sobre el rumb que ha de prendre la universitat.
Segons ha fet públic el SEPC en una compareixença a Cerdanyola del Vallès el 23 de febrer de 2009:
"Avui, dilluns 23 de febrer, s’ha iniciat una nova forma de protestar contra la imposició de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (EEES). Aquest migdia, un estudiant de la UAB s’ha declarat en vaga de fam com a mostra de rebuig al comportament i les actituds de les autoritats universitàries davant de les mobilitzacions i reivindicacions estudiantils.
Després d’anys de mobilitzacions, accentuades en aquests últims mesos, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans ha decidit donar inici a aquest nou tipus d’acció de protesta, tan contundent i extrema, per l’actitud mostrada per les autoritats universitàries.Respecte els motius que han provocat que s’hagi arribat a aquesta situació, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans vol constatar:
- Que l’actitud de les autoritats universitàries des dels inicis de les mobilitzacions s’ha caracteritzat per ignorar per complet les demandes del moviment estudiantil, que es basen en aplicar una moratòria al procés de Bolonya i iniciar un procés de debat profund sobre el rumb que ha de prendre la universitat pública.
- Que la negativa de les autoritats universitàries a prendre en consideració les peticions del moviment estudiantil denota una manca d’esperit democràtic per part dels responsables d’unes institucions que han de defensar els principis en que es basa la democràcia.
- Que l’única reacció dels responsables de les institucions universitàries a les protestes ha estat la repressió i la criminalització dels estudiants mobilitzats en defensa de la universitat pública.
- Totes les negociacions entre les autoritats universitàries i els estudiants han de basar-se en les demandes que s’estan realitzant des del moviment estudiantil. Aquestes demandes són la paralització del procés de Bolonya, mitjançant una moratòria als nous plans d’estudi, i l’obertura d’un procés de debat entre tots els estaments universitaris (Professorat, PAS i Estudiants) per marcar el rumb de la universitat pública.
- S’ha d’aturar la criminalització que pateixen els estudiants crítics amb l’EEES. Això significa que s’han de desactivar tots els mecanismes coactius i sancionadors que existeixen a les universitats, i, per començar, s’han de deixar sense efectes les sancions imposades a 28 estudiants de la UAB. També hi ha d’haver un compromís, per part de tots els rectors, de resoldre pacíficament i amb diàleg tots els afers i conflictes que s’originin dins dels recintes universitaris, rebutjant així utilitzar instruments basats en la força.
Per tal de sortir de l’actual estancament en que es troba el conflicte universitari, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, organització estudiantil majoritària als claustres universitaris, presentem la proposta "Construïm la universitat pública del futur", que posa els fonaments del procés de debat i de transformació que necessita la universitat, que ha d'estar marcat per la participació plenament democràtica i en pla d'igualtat dels diversos membres de la comunitat universitària."