Xerrada i presentació del llibret “Dones i crisi: per una nova organització social dels treballs i del temps” a quatre Centres Socials Autogestionats (CSA) de la Plana.
El present document, editat per primera vegada el 2008, està emmarcat en la situació actual de crisi econòmica i pretén fer visibles i denunciar les conseqüències que té sobre les dones, ja que els efectes de les crisis són més nefastos sobre la població que parteix de condicions més desfavorables. Sis anys després de la publicació d’aquest document, la comissió de lluita feminista d’Endavant (OSAN) considerem que cal actualitzar-lo. Encara que el document segueix sent vàlid, des de 2008 els efectes de la crisi i les retallades en els serveis bàsics han suposat i suposen una ofensiva contra les dones de les classes populars dels Països Catalans.
dissabte 15 octubre
19:00 La Cosa Nostra (carrer Sant Miquel, 2 – Castelló de la Plana)
Acte emmarcat en les “VI Jornades Anticapitalistes” de la “Coordinadora Repartim el Treball i la Riquesa”.
dissabte 12 novembre
19:00 Casal Popular de Vila-real (carrer Cronista Traver, 30 – Vila-real)
Acte emmarcat en el “Novembre antipatriarcal” del “Casal Popular de Vila-real”.
dissabte 26 novembre
19:00 Casal Popular d’Onda (carrer Ceramista Alòs, 34 – Onda)
dissabte 3 desembre
19:00 La Maranya: centre de cultura i joventut de Benicàssim (carrer els Dolors 42-44 – Benicàssim)
Publicació: “Dones i crisi: per una nova organització social dels treballs i del temps”
Les crisis són períodes econòmics en què s’interromp la circulació del capital i la generació de beneficis, i es caracteritzen per una davallada del PIB, un augment de l’atur, una caiguda del consum i grans variacions dels preus. La crisi actual, doncs, suposa una agudització de les contradiccions del sistema i, per tant, un increment de les desigualtats que li són pròpies.
Així doncs, en aquest llibret prenem com a punt de partida la situació desigual d’homes i dones, les causes d’aquesta situació i la seva evolució fins arribar als nostres dies, per analitzar els efectes de la crisi en els diferents àmbits en què es manifesta l’opressió de les dones.
Les dones veuen condicionades les seves vides, el seu entorn i elles mateixes, a causa dels interessos econòmics del capital i de la burgesia. Socialment es projecta sobre elles les tasques de cura i d’atenció a les persones; la cura de la
infància, de la vellesa i de les persones malaltes i dependents; com també es projecta i condiciona socialment la seva sexualitat. Es fomenta la doble o triple jornada de treball, l’augment del consum de psicofàrmacs, l’alcohol i altres drogues…
I no podem oblidar l’increment del terror i de la por davant la violència patriarcal i de gènere. Tots aquests efectes que s’analitzen en aquest document tenen causes econòmiques i socials que, com hem dit, en situacions de crisi, s’aguditzen.
Endavant – Organització Socialista d’Alliberament Nacional