Article d'opinió publicat al diari El Punt, el dimecres 23 de febrer de 2010.
Les Consultes Populars sobre la Independència han representat una autèntica novetat en l’agenda política catalana, bàsicament al Principat. També han representat una aposta decidida a favor de la igualtat de drets.
Fins ara, milers de catalans i catalanes residents en el nostre país no podien votar en les diferents conteses electorals. Malgrat ser-hi no hi eren a nivell pràctic. Les persones nouvingudes d’altres països del món no podien participar electoralment però si que formen part de la nostra societat i com a part integrant d’aquesta han de tenir els mateixos drets que tothom.
Especialment en els últims anys han arribat al nostre país milions de persones vingudes de països de l’anomenat tercer món. Aquestes persones han marxat del seu país majoritariament degut al context econòmic i polític desfavorable en molts indrets del món. Les grans desigualtats a nivell mundial, provocades en gran part per les potències econòmiques mundials i les seves multinacionals, han abocat a molta gent a venir cap al nostre país a buscar un futur millor.
Amb un comerç mundial just i un millor repartiment de la riquesa ningú hauria de marxar del seu país. Les persones que ara son nous ciutadans i ciutadanes catalanes segurament haurien desitjat no haver de marxar mai del seu país. Malgrat tot, ara son entre nosaltres i tenen el dret a ser tan catalans i catalanes. Per desgràcia, ens trobem en un context de retallada dels drets, especialment pel que fa als drets de les persones nouvingudes. A la tardor, el Congrés de Diputats va aprovar una reforma de la Llei d’Estrangeria encara més restrictiva. Son molts els drets que encara han d’assolir plenament però amb les Consultes Populars sobre la Independència s’ha volgut garantitzar el dret a vot de tothom que resideix en els nostre municipis.
Pot semblar que el dret a vot és un dret secundari o poc important per la població nouvinguda ja que estan passant per situacions econòmiques complicades i de fet segurament bastanta gent ho pensarà així. Des de l’esquerra independentista creiem que potser tindrien raó els que pensen així si això es tractés d’una convocatòria electoral “oficial” on des de l’administració s’informa del procés electoral sense anar més enllà.
Una de les grans avantatges de les Consultes és el seu caràcter participatiu i obert a tothom del municipi a l’hora d’organitzar-la. Tot aquest moviment popular que es genera allà on s’estan fent Consultes ha de servir per reclamar la igualtat de drets de tothom i de retruc també ens servirà per contactar amb persones i col•lectius de persones nouvingudes. I no ens hem de quedar amb el simple contacte per informar què tenen el dret a vot en aquest referèndum, sinó que hem d’intentar animar a què participin també d’aquest moviment popular i què en definitiva avancin una mica més en la seva participació en la societat catalana.
Des de la CUP i l’esquerra independentista creiem que les Consultes han de ser bàsicament participatives i han de servir per anar treballant cap a una major autoorganització popular de les classes populars, implicant a més gent en una dinàmica de lluita constant amb l’objectiu de transformar aquesta societat.. I quan parlem de classes populars catalanes evidentment també estem pensant les persones nouvingudes, que també viuen i treballen als Països Catalans, i que per tant també tenen el dret a participar com qualsevol de nosaltres en les dinàmiques socials i polítiques. El 13S i 13D ja van poder votar. Ara, el 28F i més endavant el 25A i 20J continuaran exercint el seu dret a vot però creiem que això només serà un primer pas en la lluita de les persones nouvingudes, al costat de totes i tots nosaltres, per la defensa de la igualtat de drets.
Àlex Maymó López. Regidor de la CUP a Molins de Rei (Baix Llobregat) i militant d'Endavant.