La tercera Escola d'Estiu de l'Esquerra independentista del Camp reflexiona sobre la crisi

escola estiu EIC 09Dissabte 25 de juliol es va celebrar a la Casa de Cultura de Vilaplana (el Baix Camp) la tercera edició de l'Escola d'Estiu de l'Esquerra Independentista del Camp . Es tracta d'unes jornades de formació, en les quals, els militants de l'EI de la vegueria del Camp es troben per aproximar-se i debatre sobre els principis teòrics, entorn els quals, gira la campanya que iniciaran el curs vinent. En aquest cas, la campanya del curs 2009-2010, portarà per lema "Capitalisme és crisi. Repartim la riquesa i el treball".

 Més d'una cinquantena de militants, van participar al llarg del dia en aquestes jornades, en les quals es va parlar sobre l'estructura econòmica i productiva de la vegueria del Camp i dels Països Catalans, així com del sindicalisme i el model de consum que imposa el capitalisme. A l'hivern ja organitzaren unes jornades sobre la crisi que foren dinamitzades pel col·lectiu d'economia crítica Taifa, que es realitzaren en dues sessions a Reus i Valls.

Les jornades es dividiren en tres blocs temàtics. El primer girava entorn a les estructures productives dels Països Catalans i el Camp. Per aquest motiu, es feu una breu xerrada introductòria explicant els tres sectors, en els quals es categoritza l'economia, i on es concentraven geogràficament aquests. Tot seguit, es feu un taller amb mapes dels Països Catalans i el Camp, perquè els assistents hi ubiquessin les principals activitats econòmiques. En acabar, s'inicià una taula rodona sobre els tres sectors econòmics al Camp, amb la participació d'Enriqueta Muntané, membre d'Unió de Pagesos al Priorat; Rafel Castells, secretari de la Cambra de Comerç i Indústria de Valls; i Jaume Salvat, professor de geografia de la URV, especialitzat en turisme. En acabar la taula rodona, es feu una pausa per dinar i intercanviar impressions.

A la tarda, es reiniciaren les jornades amb una breu conferència, a càrrec d'un membre de la Coordinadora Obrera Sindical (COS), que girà entorn del significat i la importància d'articular un sindicat nacional i de classe. Aquesta xerrada protagonitzava el segon bloc, sobre l'articulació dels i les productores en defensa de l'alliberament nacional i social.

El tercer i últim bloc, girà entorn al consum. S'inicià amb un debat per grups sobre el significat de "consumisme" i el seu paper en el sistema capitalista. Un cop extretes les conclusions, Tània Sacias de la Cooperativa La Pera, desgranà alguns arguments en contra de l'actual consumisme i les repercussions que aquest té sobre el medi ambient, la salut de les persones, les desigualtats socials al món… Ella mateixa, tancà les jornades explicant les experiències de la cooperativa a la qual pertany i explicant diferents projectes cooperatius de consum que s'estan duent a terme a les nostres comarques.

Compartir: