(Font: graciaviva.cat ) Nombrosos veïns van assistir a les diferents activitats de la II Jornada per la llengua que organitzà l’assemblea de Gràcia de l’organització de l’esquerra independentista Endavant el passat 20 de juny, i que enguany se centrava en “la situació de la llengua catalana en els diferents territoris dels Països Catalans“.
A principis de la tarda ja es començava a preparar la Jornada amb el muntatge de la carpa, les taules i l’equip de so, per part dels organitzadors. La primera activitat s’inicià cap a dos quarts de vuit amb una gran actuació de La Bastonera de St. Andreu que van seguir moltes famílies que passaven la tarda de dissabte la plaça de la Revolució.
A continuació sis joves poetes integrats del grup Pedra de Foguera van oferir als assistents un recital de 40 minuts, que va apropar el públic les diferents variants de la llengua dels Països Catalans així com la vitalitat de la creació poètica en la nostra llengua. I l’expressivitat d’aquesta a mans d’una nova generació de poetes d’arreu del territori.
A continuació es van fer dos parlaments breus per exposar al situació de la llengua a la Catalunya Nord i al País Valencià. En la seva intervenció, la nord-catalana Marta Serra, va fer un breu recorregut històric i polític de la repressió i persecució del català a la Catalunya Nord en diferents períodes. També destacà elements que han permès reactivar la llengua i fins a cert punt recuperar-la, com per exemple la demanda creixent entre els pares i els alumnes de més espais i classes en català actualment o la transmissió de la llengua d’avis a néts. També destacà la tasca que en àmbits literaris fan alguns escriptors molt reconeguts a la Catalunya Nord. Serra, afirmà que el mateix auto-odi per la pròpia llengua el podem trobar igualment a Perpinyà que en alguns indrets de l’àrea metropolitana de Barcelona, salvant les diferències. I ens animà a visitar el país per conèixer a fons aquesta realitat complexa.
Una representat d’Escola Valenciana, va exposar la situació de la llengua al sud el país destacant sobretot els obstacles que hi posa el govern a l’extensió i coneixement de la llengua pròpia impedint que desenes de milers de persones puguin cursar els seus estudis en català, malgrat haver-ho sol·licitat. Agressions que malgrat tot són combatudes des de posicions de la societat civil a través de plataformes i moviments en favor de l’escola i la llengua valenciana.
A continuació i abans de començar el recital i el concert de Cesk Freixes i David Caño, un representant d’Endavant va exposar el motius de fer jornades com aquesta llegint un manifest en defensa de la llengua i la necessitat de seguir treballant en la difusió i el seu ús social. Destacà que partint d’una situació precària i sense les eines que atorga un estat propi la feina de mantenir viva i prestigiosa la llengua del país era no renunciar en cap àmbit, des del jurídic, al laboral, al literari, al polític i fins a les escoles i les universitats, prenent a les nostres mans l’ús quotidià i la defensa del català, insistint en la necessitat de la independència per a poder garantir viure lliurement en català.
El recital i el concert fou una de les activitats més seguides i aplaudides entre les quals es van poder gaudir de poesies d’en Brossa cançons de l’Ovidi Montllor i creacions original de David Caño, poeta Barceloní i Cesk Freixes, cantautor penedesenc. Aquesta fou l’activitat que va cloure la jornada, una festa que preten continuar en fent més edicions anuals per millorar l’extensió, l’ús i la difusió del català.