L’Assemblea pels Drets Socials de Gràcia, de la qual participa l'assemblea de Gràcia d'Endavant, emprèn aquesta iniciativa “Volem escoles bressol públiques per a tothom!”, i impulsa mobilitzacions i actes per a fer-nos sentir i cridar l’atenció davant aquesta situació de moltes famílies treballadores de la Vila de Gràcia.
El primer acte s'ha convicat aquest diumenge:
-
Diumenge 20 de març, 12h Plaça Revolució: Activitats infantils i assemblea oberta.
Escoles Bressol públiques per a totes i tots!
Si recentment has tingut un fill o una filla i has decidit dur-los a una escola bressol, de ben segur que t’hauràs trobat amb els mateixos problemes que milers de veïns i veïnes del barri.
Primer de tot hauràs intentat obtenir una plaça en una escola bressol pública, cosa gens fàcil, ja que només hi ha places per l’11% de nens i nenes entre 0 i 3 anys del barri. És a dir, pràcticament només 1 de cada 10 infants de Gràcia tenen plaça en una Escola Bressol Municipal (359 places per a 3250 infants).
Si has estat dels afortunats, llavors el següent pas és pagar 258 € de mensualitat, el qual en funció de la teva situació laboral pot no ser precisament una “despesa supèrflua”.
Si afortunadament encara tens feina i necessites de totes totes una plaça pel teu fill o filla, llavors l’hauràs de portar a una privada o concertada. Aquí, no tindràs dificultats per obtenir una plaça, ja que hi ha una gran oferta d’escoles bressol, però el problema el tindràs a l’hora de pagar-ho, els preus són gairebé el doble.
Finalment, si no has obtingut plaça a la pública, i no pots permetre’t pagar la privada, faràs el mateix que molts pares i mares com tu: demanar ajuda a la família, generalment els avis, si tens la sort que puguin fer-se’n càrrec.
I la realitat és que una gran part dels veïns i veïnes de Gràcia vivim en situacions laborals complicades, especialment els pares i mares joves. Problemes com l’atur, la precarietat laboral, compatibilitzar la vida laboral i familiar, l’encariment brutal dels habitatges els darrers anys, i la retallada d’ajuts a les famílies són ben coneguts per tots i totes, i anem comprovant any rera any com es va degradant el nostre nivell de vida, i el de la nostra canalla.
Així que, davant d’aquesta muntanya de problemes i “reptes”, com alguns diuen, que exigim? Tant senzill com un sistema d’Escoles Bressol Públiques de qualitat i universal, és a dir, per a tothom, i per tant, amb preus assequibles equiparables a altres etapes educatives del sistema públic d’ensenyament. A més, cal que els horaris dels centres estiguin adaptats a les nostres jornades laborals.
Un sistema així, té una sèrie de beneficis individuals i per la població ben necessaris:
Per una banda, existeix un gran quantitat d’estudis demostrant que els primers anys de vida dels infants són molt importants pel seu desenvolupament psicològic, emotiu i social. A més, se subratlla l’efecte positiu que té la interacció amb altres infants i amb professionals que l’ajuden i l’estimulen en el seu creixement intel·lectual i emotiu.
D’altra banda, l’existència d’Escoles Bressol per a tots i totes seria un important avenç social i econòmic.
- Si hi hagués més facilitat per a tenir fills, deixaríem de ser un dels països de tot el món on més tard tenim el primer fill (40% dels casos entre els 30 i 34 anys) i on menys fills i filles tenim (1,38 fills per dona).
- S’alleugeriria la càrrega monetària que suposa aquesta despesa pels pares i mares (entre el 30-50% del salari mitjà d’una dona, i més encara dels sous reals). Alhora, es permetria que els infants tinguessin un espai d’interacció, desenvolupament i atenció de qualitat independentment de la situació laboral dels seus pares i mares.
- Significaria una important ajuda per compatibilitzar la vida laboral i familiar, evitant la sortida de moltes dones del mercal laboral, i s’alleugeriria la càrrega de treball domèstic que realitzen en gran mesura les mares catalanes (promig de 44 hores a la setmana).
- Per últim, és una bona política en la lluita contra l’atur, ja que es crearien milers de llocs de treball de qualitat, públics i al servei de la ciutadania.