Per a tot això, es comptà amb la presència inestimable de David Fernàndez, coautor del llibre amb Julià de Jòdar, periodista del setmanari La Directa i diputat electe per les CUP al parlament del Principat de Catalunya. David Fernàndez inicià la presentació del seu treball comentant les diferents parts i insistint en la llarga trajectòria de les CUP arreu dels municipis catalans, fet sovint escamotejat pels mitjans de comunicació que han assimilat el fenomen de les CUP, especialment a partir de les darreres eleccions municipals i autonòmiques catalanes, a l'esclat sobiranista promogut per altres formacions polítiques.
La dilatada trajectòria de les CUP, que podria remuntar-se a les assemblees de barri de la II República a les grans ciutats catalanes, es pot rastrejar a través de totes les eleccions municipals des de la caiguda de la dictadura. Aquest treball de formiga, com sovint s'acostuma a qualificar, de vegades silenciat o marginat, ha cristal·litzat en un moviment de masses. Però sobretot de masses molt polititzades, amb lligams estrets i orgànics amb tots els moviments socials de les nostres comarques (assemblees d'aturats, plataforma d'afectats per les hipoteques, 15-M, moviment okupa, cooperativisme, ecologisme, feminisme autònom, corrents llibertaris, etc.), fet que ajuda a entendre un dels pilars ideològics de les CUP: no es pot aconseguir l'alliberament nacional si no s'acompanya d'alliberament social.
Aquesta òptica, junt a les corretges de transmissió assembleàries, potencien una imatge i un discurs realment popular de les CUP i, per tant, atractiu a molts sectors de la població. Amb el final de la presentació s'establí un torn de paraula en què el públic, que omplí la sala de gom a gom, podia preguntar a David Fernàndez al voltant de temes relacionats amb el llibre o amb les CUP. El debat tornà a fer visible doncs com s'estructuren les assemblees des del carrer, des de cada porta dels pobles, tot formant una mena arbre d'idees i propostes que des de les arrels va remuntant tots els nivells de participació ciutadana. A més a més, David Fernàndez no deixà de banda la seua recent experiència com a diputat per descriure quines són les traves institucionals que impedeixen o dificulten l'exercici real de la democràcia. Finalment, per al diputat de la CUP, problemàtiques com la corrupció o la violència policial no són falles del sistema, sinó que són propiciades pel sistema mateix.