Aquest passat dissabte, onze localitats d’arreu dels Països Catalans van viure concentracions en defensa del català i contra els atacs rebuts en els darrers mesos. Per primera vegada en aquest darrer cicle polític, una mobilització en defensa de la llengua concebia els atacs arreu del territori com una estratègia única per a erosionar el català, més enllà de les conjuntures polítiques internes de cada autonomia. Aquesta iniciativa arrencà de les mobilitzacions per la llengua a les Illes, saltà al sud del País Valencià i finalment arrelà a tot el territori.
A Mallorca la concentració va congregar prop d’un miler de persones, mentre que a València i Barcelona en congregava centenars. També Alacant, Girona, Castelló, Tarragona, Sabadell, Perpinyà, Fraga i Elx van viure mobilitzacions que aplegaren també en conjunt centenars de persones.
Des d’Endavant, organització que s’ha adherit a aquesta convocatòria, celebrem que cada vegada més sectors aliens a l’esquerra independentista vegin la necessitat de mobilitzar-se de forma comuna arreu del territori. Alhora, animem la societat dels Països Catalans a continuar participant de les mobilitzacions que com una taca d’oli s’estenen arreu del territori en defensa del català.
MANIFEST ENLLAÇATS PER LA LLENGUA
Enfront dels atacs contra la llengua catalana arreu dels nostres territoris, orquestrats principalment pel Partit Popular, les entitats signants d’aquest manifest:
- Ens refermem en la lluita per aconseguir el plens drets lingüístics i el dret irrenunciable a poder viure plenament en la llengua pròpia d’aquest país.
- Defensem polítiques lingüístiques d’equitat que passen per avançar en la normalització de l’ús i el coneixement de la nostra llengua, per fer present el català a les Administracions, a l’escola , als mitjans de comunicació, etc., i per fer del català la llengua comuna i de cohesió social.
- Denunciem que tractar de forma igual les dues llengües oficials a l’ensenyament, com pretén el ministre Wert, en el context actual, resulta injust, ja que és l’únic àmbit en què es pot garantir el dret dels ciutadans a conèixer la nostra llengua. Encara queda molt camí per fer per a la plena normalització lingüística.
- Reivindiquem la necessitat de fer del català la llengua vehicular a l’educació, afavorint la immersió lingüística en contextos sociolingüístics adversos, alhora que volem capacitat en el coneixement i ús de diverses llengües els nostres alumnes.
- Defensem, així mateix la necessitat de fer del català la llengua vehicular en els mitjans de comunicació públics, l’administració, la justícia i els cossos de seguretat.
- Volem aconseguir el ple coneixement del català per a tota la ciutadania, ja que és un acte de justícia amb la llengua i amb totes les persones que tenim el dret al seu ús i coneixement.
- Argumentem que la construcció d’una comunitat lliure i cohesionada només és possible sobre la base de garantir el coneixement per a tothom, sigui quin sigui el seu origen social o cultural.
Per tots aquests motius, les entitats i els moviments civils que hem liderat socialment les diferents respostes en defensa de la nostra llengua davant cada agressió i en cada lloc,creiem que ara és el moment d’una gran resposta general en tot l’àmbit de la nostra comunitat lingüística.
Enllaçats per la llengua, proposta nascuda a les Illes enfront dels intents de minoritzar el català a les escoles i les Administracions públiques, és avui una expressió que ens convoca a la unitat en la defensa de la llengua que ens és pròpia, més enllà de les Illes, també a la Franja, a la Catalunya Nord, al País Valencià i al Principat de Catalunya.
Amb aquest lema, doncs, hem convocat el dia 9 de març a una jornada general d’acció per la llengua, amb mobilitzacions enllaçades i simultànies.
Per la dignitat i per la igualtat!