Arreu del país s'ha seguit la vaga i s'han repetit les manifestacions massives convocades aquest dijous dia 12 de març. La convocatòria es va fer amb l’objectiu de denunciar la mercantilització de la universitat pública i reafirmar la necessitat que, davant la imposició unilateral de l'EEES, siguin tots els membres de la universitat els que fixin el rumb de l’educació superior, en funció de les necessitats socials i no dels interessos empresarials.
Hi ha hagut manifestacions a València, Alacant, Tarragona, Girona, Palma de Mallorca, Lleida i Castelló, a Barcelona, la mobilització va acabar amb el tancament d'estudiants a la Universitat Pompeu Fabra, estudiants que finalment van ser desallotjats el divendres 13 a la nit pels mossos.
El moviment en defensa de la Universitat pública catalana ha tornat a mostrar amb les mobilitzacions que manté la seva força i determinació, malgrat la intoxicació i propaganda permanent dels mitjans de comunicació oficials i la intransigència i resposta repressiva de les administracions i rectors.
Recentment, a més dels estudiants, professorat i treballadors de la universitat han fet pública la seva oposició al desballestament de la universitat pública que suposa l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior (EEES) i la imposició d'aquesta reforma universitària.
Barcelona |
València |
Palma |
Lleida |
Girona |
Tarragona |
A Barcelona es van manifestat 15.000 persones segons la Coordinadora d'Assemblees d'Estudiants amb el lema "Construïm la universitat pública del futur. Aturem Bolonya!". La manifestació va començar a la plaça Universitat i es va dirigit cap al Campus de Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra. Els estudiants s'hi han tancat i no en sortiran fins dilluns. Darrerament la UPF ha estat notícia pels incidents ocasionats per l'actitud totalitària del seu rector Joan J. Moreso, que envià la policia a reprimir les protestes dels estudiants i ha tornat a repetir en el càrrec malgrat obtenir una majoria de vots contraris a la seva candidatura.
En els darrers dies, s'havien fet tancades al campus del Raval de la UB, igual que al campus de Llars Mundet, també de la UB. A la facultat de ciències de comunicació de la UAB diversos estudiants també s'havien tancat durant la nit, havent de suportar les provocacions i pràctiques miserables de la direcció del centre, que tallà la llum i engegà les alarmes durant tota la nit. També hi va haver tancades els dies previs a la UPC, en centres com l'Escola d'Enginyers.
A València, els manifestants marxaren des del campus de Blasco Ibañez de la Universitat de València fins al Palau de la Generalitat, amb una pancarta amb el lema "Prou d'imposicions i de repressió. Els estudiants no som ni mercaderia ni delinqüents. Stop Bolonya". També exigiren la dimissió del rector de la Universitat, Francisco Tomás, per actuar ignorant les protestes i la opinió dels i les estudiants i criminalitzar les seves mobilitzacions i plantejaments. Reclamaren la celebració d'un referèndum vinculant sobre l'aplicació del Pla.
A Palma, mig miler de manifestants sortiren al carrer, al final de la marxa lliuraren una llista de reclamacions a la Conselleria d'Educació del govern balear.
200 persones es manifestaren a Lleida, convocades pel SEPC i les Assemblees de Facultat i Escola de Cappont, Lletres i ETSEA va sortir a les 12 del migdia de la Plaça Víctor Siurana i van anar fins a la subdelegació del Govern a la plaça la Pau, on es va llegit un manifest i es va cloure l’acte. La manifestació demanava "la congelació dels nous plans d’estudi reconeguts en el reial decret 1393/2007. El reconeixement del dret a una segona avaluació per curs. Que es replantegi el diàleg entre les diferents parts de la comunitat universitària després del fracàs que va suposar la Taula Nacional per la Universitat Pública. Que millori la inversió pública en universitats i recerca per a garantir la independència econòmica i intel·lectual d’aquests organismes i que es retirin els expedients aixecats als estudiants de la UAB per oposar-se a la implantació del procés de Bolonya".
A Castelló, unes 250 persones es van manifestar des de la Universitat Jaume I fins a la la Subdelegació del Govern. Portaveus dels manifstants criticaren la intransigència de la direcció de la UJI, i la seva nul·la voluntat d'acord malgrat les mobilitzacions, entre les quals destaca l'acampada al campus que ja fa tres mesos que dura.
A Tarragona, s'ha realitzat una cercavila reivindicativa al Campus Catalunya, on s'imparteixen des d'aquest semestre els estudis de jurídiques i lletres. Aquets darrers, són uns dels més afectats per l'aplicació de l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior. Durant la marxa, on hi han participat entre 250 i 300 estudiants, s'han encartellat paperògrafs de solidaritat amb les alumnes expulsades de la UAB i amb Tomàs Sayes, que avui compleix el seu divuitè dia de vaga de fam per reclamar la paralització del Pla Bolonya.
A Girona, la manifestació aplegà un miler d'estudiants. La manifestació, que incloïa ambientació musical i castellera, va sortir de la plaça de Catalunya i va arribar fins a la Facultat d'Educació i Psicologia. Al començament es va llegir un manifest en què es denunciava la mercantilització de la universitat pública. En el text es denunciaven, entre altres coses, la influència de les empreses en els òrgans de govern de la universitat; els convenis a què recorre la universitat amb el sector privat per cobrir el dèficit econòmic, i la precarització laboral del professorat i del personal d'administració i serveis.
Les mobilitzacions s'havien convocat des de les assemblees d'estudiants i el SEPC, entre altres, i han rebut el suport de nombroses organitzacions, sindicats i associacions d'esquerres catalanes.
Oposició majoritària
Recentment, nombrosos referèndums convocats a les Universitats, i en els quals la participació ha estat molt superior a la de les eleccions en les quals s'escollien els rectors i equips directius, han mostrat el rebuig aclaparadorament majoritari dels i les estudiants a la imposició de l'EEES. Els rectors i autoritats polítiques responsables d'Universitats han ignorat aquesta voluntat i han seguit amb la campanya de mentides i intoxicació per a imposar el pla.
Igualment convé destacar que aquesta setmana també hi ha hagut mobilitzacions a la Universitat de Perpinyà, i que a la UAB, un estudiant, Tomas Sayes segueix en vaga de fam en defensa de la universitat pública.
[+ informació] Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans
Vídeo: Roda de premsa de representants Personal Docent i Investigador i del Personal d'Administració i Serveis de les universitats catalanes denunciant el Pla Bolonya i donant suport al moviment estudiantil.
{youtube}TOW1GXGh5i4{/youtube}