El passat divendres 10 de febrer, des de l’assemblea comarcal d’Endavant al Barcelonès vam donar el tret de sortida a la campanya nacional ‘Prou feminicidis‘. Amb aquesta campanya, des d’Endavant (OSAN) volem desglossar totes les violències masclistes que es donen en el sistema capitalista patriarcal en què vivim.
L’arrencada a la comarca la vam fer amb la xerrada-debat Combatent la lesbofòbia, al Casal Independentista de l’Eixample ‘La Cruïlla’; en ella hi vam abordar la lesbofòbia en diferents llocs i des de diferents perspectives. Com a ponents, vam poder comptar amb les companyes Eva de Cal Janet (comunitat rural transfeminista), Marina Freixa de la Fúria Feminista del Fort Pienc i Elena Longares, de LesBiCat, que van exposar les seves experiències.
La lesbofòbia és la invisibilització de la identitat sexual per part de la gent amb qui convius
L’Eva viu des de fa temps al camp. Allà, s’hi ha trobat nombroses dificultats per la seva orientació sexual; d’una banda, li costa trobar casa ja que volen llogar-les a parelles heterosexuals; de l’altra, li costa l’accés a la terra ja que busquen un home i accés laboral. Així mateix, també ens va comentar que actualment es realitzen trobades de dones que viuen al camp on han creat una xarxa i noves estructures.
La lesbofòbia és diferent segon el lloc on vius
Per a la Marina, membre de la Fúria Feminista del Fort Pienc, el món es dividiria entre les lesbianes que molesten i les que no; ella estaria en aquest segon grup. Les dones lesbianes mai han existit i en això consisteix la lesbofòbia, en la invisivilització d’aquestes. Fins i tot, la Barcelona gayfriendly juga aquest paper d’invisibilització de les dones i ella mai s’hi ha vist representada; tampoc en el moviment LGTBI. Ha trobat el seu lloc en espais d’associacionisme juvenil i actualment en el col·lectiu de dones del qual forma part. És a través del moviment feminista que ha trobat facilitat per identificar-se com a “bollera”. Així, posa sobre la taula la perspectiva “bollo” ja que compta que el capitalisme-patriarcal també opera dins d’un sistema heteropatriarcal.
La lesbofòbia és una opressió molt complexa
L’Elena parlava com a dona lesbiana i militant de moviment LGTBI. També assumia la lesbofòbia com a una invisibilitat en el dia a dia i de la negació de la dona com a subjecte sexual actiu i amb desig. Dins del moviment LGTBI, han estat lluitant per aconseguir que actualment hi hagi perspectiva de gènere. Ha treballat força en el àmbits dels drets i ha trobat unes bones aliances amb el moviment bisexual i transsexuals. Han lluitat per tal que l’espai públic no només sigui pels home sinó també per les dones i actualment estan realitzant el protocol per a la reproducció assistida en el sistema sanitari.
Després de les exposicions de les companyes, es va generar un debat molt interessant on es van poder discutir diferents punts de vista així com parar i entrar en temes més concrets. La xerrada va ser del tot necessària per fer visible una violència ben present al nostre entorn però encara molt desconeguda per a la majoria de la població.
Fil del twitter comarcal amb recull en directe de la xerrada
Fils del twitter local amb recull en directe de les intervencions de l’Eva, la Marina i l’Elena.