El proppassat 25 d’abril, la comunitat educativa havia convocat un seguit de mobilitzacions en defensa de l’educació pública. La setmana ja havia viscut diversos episodis de lluita, com el manteniment de l’ocupació del rectorat de la UAB o un tall de la Diagonal amb barricades en flames, prop de la UB. A la UPC, per la seva banda, i seguint en la mateixa línia de desobediència per aturar les retallades, s’havia aconseguit bloquejar un consell que havia de suposar l’acomiadament de part de la plantilla.
El dijous 25, diversos centres educatius, des de l’escola bressol fins a secundària, estaven convocats a participar de les mobilitzacions. L’Assemblea Groga (educació), conjuntament amb assemblees de barri, era la impulsora de la mobilització. Arreu de la comarcal del Barcelonès, diversos centres van participar d’aquesta convocatòria amb concentracions, manifestacions, tancades i assemblees.
Sants
El dia semblava que aguantaria, però havent dinat, la pluja es va fer evident de forma intensa. Malgrat el clima, una vintena de famílies i treballadores es van apropar fins a la plaça Joan Pelegrí d’Hostafrancs, lloc triat com a inici del cercavila que havia de recórrer el barri durant la jornada reivindicativa en defensa de l’educació pública.
El que havia de ser un cercavila, amb un berenar final, va esdevenir una petita concentració davant la porta de l’escola Miquel Bleach, mentre es decidia com reconduir la jornada. Finalment, es va valorar desconvocar el cercavila i convocar directament a l’assemblea que es feia a les 20h a l’escola Cavall Bernat, del barri de Badal.
Puntualment a les vuit del vespre i encara sota la pluja, professores, mares, pares i alguna criatura s’apropaven al centre escolar on es va fer una assemblea de més d’una hora, on analitzar els passos a seguir en les properes mobilitzacions, tant de barri com a nivell de sector educatiu. Es van esbossar iniciatives de pressió vers l’administració, es va informar de la situació de retallades de drets dels professionals de l’educació, i la pressió que la conselleria fa sobre la direcció i professorat dels centres per a impedir fins i tot que es vesteixin amb les samarretes grogues de protesta. O la situació concreta
dels i les interines que pateixen un procés de privatització de serveis, i fins i tot es va alertar de la possibilitat de concertar o privatitzar tot el segment educatiu de 3 a 6 anys, que esdevindria no obligatori, tal i com ja passa amb el segment 0-3 anys.
Finalment, es van escollir unes dates per a promoure mobilitzacions, unes per a recollir la gent del barri per anar cap a les mobilitzacions unitàries de ciutat, i d’altres de barri per a reforçar la convocatòria de vaga a l’educació del dia 9 de maig.
Al barri de Sants, també hi hagué tancada de l’estudiantant, fins les 23h, a l’IES Emperador Carles. Arreu del Districte, també n’hi va haver al Poble Sec i a la Zona Franca.
Eixample
Arreu del districte, es van fer tancades als centres Fructuós Gelabert (barri de Sagrada Família), Encants (Sagrada Família), Fort Pienc, Carlit (Dreta de l’Eixample), Joan Miró (Nova Esquerra de l’Eixample), Ferran Sunyer (Sant Antoni) i La Sedeta (Camp d’en Grassot).
A la tancada del Fort Pienc hi van participar una trentena de persona, malgrat que al llarg de les diferents activitats hi havien participat prop dun centenar, incloent-hi la quitxalla. S’hi van fer activitats molt diverses, com xerrades, cercaviles, activitats per a la mainada, un sopar popular i el visionat d’una pel·lícula. Activitats similars tenien lloc a la resta de centres. Cal destacar la participació activa i colze de colze, tant de mares i pares com del professorat.
Sant Andreu
Prop d’una vuitantena de persona van prendre part de la concentració convocada a Pl. Orfila, a dos quarts de sis de la tarda. Malgrat la pluja, la concentració va aguantar una bona estona fins que es va convertir en manifestació. Aquesta va arribar fins a l’IES Dr. Puigvert, l’únic institut públic del barri de Sant Andreu.
Allà ja hi havia trenta persones que participarien de la tancada, afegint-se a les que ja havien pres part de la mobilització. Un cop allà, va començar l’assemblea i la tancada, que va conloure a dos quarts de 10 de la nit.
L’assemblea va decidir que es recolzava la jornada de vaga del 9 de maig. A més, es participarà de les Festes de Primavera de Sant Andreu (del 10 al 12 de maig) amb una paradeta de tota la comunitat educativa, tallers i la cercavila. A més, es vol organitzar una jornada per la pública de cara al juny, amb AMPA’s, AVV i diferents col·lectius.
Mentre es feia l’assemblea d’adultes, les nenes i nens estaven jugant per tota l’escola. La tancada va cloure amb una actuació poètica de BioLentos.
Cal destacar, també, que l’escola bressol la Filadora, encara en barracons, també va fer tancada, fins les 20h.
Santa Coloma de Gramenet
L’Assemblea Groga de Gramenet va convocar una concentració a les 17.30h a la Plaça de la Vila. La pluja va obligar a suspendre la manifestació i es va decidir anar en bloc directament al centre on es feia la tancada. Es van aplegar entorn 200 persones. De camí al centre educatiu, es va tallar el trànsit de la sortida de la B20 a l’alçada del Parc Europa. Tot seguit, es va arribar a l’IES Puig Castellar.
En arribar-hi, es va fer una xocolatada i es va donar a pas a una xerrada sobre la LOMCE que van realitzar tres membres de l’Assemblea Groga de Gramenet. En acabat, es va realitzar una assemblea que es va allargar fins gairebé les 21.15h (a l’assemblea es va estar debatent com donar continuïtat i ampliar l’Assemblea Groga de Gramenet i possibles accions a realitzar, entorn la idea de la desobediència per coordinar a nivell de Principat i, si cal, a nivell estatal), moment en el qual es va sortir al carrer a fer una cassolada tallant el trànsit a l’Avinguda Francesc Macià / Carretera de la Roca durant 10 minuts.
Es va realitzar un sopar de carmanyola i la tancada a la que es van quedar a dormir diverses desenes de persones, d’entre les quals hi havia alumnat de secundària, professorat, mares i pares, així com també alguns membres del teixit associatiu de la ciutat.
Gràcia
Els centres de la Vila de Gràcia que van fer ocupacions nocturnes van ser el Patronat Domènech i el Reina Violant. A més d’aquestes dues, però, feien activitats fins a la nit les escoles Univers, Turó del Cargol i els instituts Vila de Gràcia i Baldiri i Reixach. Tots van fer cassolada simultàniament a les 21 h davant del seu centre.
Com a activitat important des de l’Assemblea Groga de Gràcia, hi havia una xerrada a l’escola Sagrada Família sobre la LOMCE.