El passat dia 9 de març de 2012, es resolgué la interlocutòria en relació al model d’escola català, motivat pel recurs contra l’auto d'execució, suscitat, al seu torn, per les tres sentències que hi fan referència del Tribunal Suprem. L’auto, del setembre passat, donava un ultimàtum a la implantació del castellà, a més a més del català, com a llengua vehicular a l’ensenyament i, així, donava una resposta a la denúncia presentada per Convivencia Cívica Catalana. Aquest auto no resol en cap cas la problemàtica generada per la petició de tres famílies per tal que els seus fills rebin l’educació en castellà, doncs la decisió recau ara en el Tribunal Constitucional (TC), un TC que quan prengui la resolució del darrer recurs dels denunciants ho farà amb nous membres, renovats arrel del pacte PP-PSOE, i sota l’empara de la majoria absoluta dels primers.
A la resta del país, la situació no és més tranquil·litzadora. A les Illes, el nou Govern del Partit Popular després d’endegar una bateria d’iniciatives contra el català (castelllanització d’IB3, eliminació de TV de Mallorca i Ona Mallorca, supressió de la Direcció General de Política Lingüística, etc.), pretén aprovar en breu la Llei de Funció Pública. Una mesura que rebaixa l’exigència del coneixement del català de requisit a mèrit per a l’hora d’accedir a treballar a l’administració pública. Per altra banda, aquest dies s’ha presentat la iniciativa per tal d’implantar per al proper curs la lliure elecció de llengua al primer ensenyament.
Quant al País Valencià, continua la batalla per la presència de la nostra llengua a l’ensenyament, ara més amenaçada que mai per l’anunci del Conseller d’Educació d’aplicar a partir del curs 2012-13 d’un nou model educatiu que elimina les línies en valencià. A això s’hi afegeix el fet de no poder rebre les senyals de Tv3 i la persecució mitjançant les multes milionàries a entitats culturals com Acció Cultural del País Valencià.
Davant d’aquest fet, i de la presentació d’aquests successos com una victòria per part dels membres del govern de Convergència i Unió i altres líders d’organitzacions (socials i polítiques) del Principat, des d’Endavant (OSAN) considerem que:
- Cal reafirmar el nostre compromís amb l’ús del català a les aules com a llengua vehicular de l’ensenyament arreu dels Països Catalans, i avançar cap un nou model d’immersió lingüística que respongui a les necessitats i realitats actuals i que prengui en consideració el conjunt de la nació catalana.
- Constatem que el TSJC, ha donat el vist-i-plau de facto al recurs presentat per les tres famílies que volien que els seus fills rebessin l’educació en castellà, doncs, sap del cert que el TC nega l’actual sistema d’immersió lingüística, tal com demostren les sentències dictades respecte els diversos recursos a l’Estatut de la CAC, que toquen de mort el model d’immersió lingüística vigent. Ras i curt, és d’esperar l’origen de les bases jurídiques en què s’empararà el veredicte final, i per tant, el seu contingut.
- Rebutgem qualsevol declaració autocomplaent respecte aquesta resolució del TJSC i constatem que només busca, en darrera instància, aturar qualsevol tipus de mobilització i d’acte de desobediència enfront als atacs al català que pugui jugar en contra de les relacions de la burgesia catalana representada per CiU i el govern i les oligarquies espanyoles.
- Aquest fet és una mostra més de l’esgotament del model autonòmic i, en concret, del model d’immersió lingüística que CiU ha defensat des dels anys 80, amb algunes modificacions i noves recomanacions, i que no s’ajusta a les necessitats de la composició actual de les aules.
- Entenem que totes les resolucions judicials que van en aquest sentit formen part de l’estratègia de l’Estat espanyol que persegueix la fragmentació de la comunitat lingüística i cultural catalana, així com de la seva societat, sense tenir en compte criteris educatius.
- No reconeixem la potestat de la justícia espanyola per decidir sobre la política lingüística que l’educació dels Països Catalans aplica, es tracti o no de la immersió lingüística, i, en aquest sentit, sempre que les sentències d’aquesta actuïn en contra de la nostra llengua, el poble català sortirà al carrer per respondre-les.
Així doncs, des d’Endavant (Organització Socialista d’Alliberament Nacional) cridem a mantenir la desobediència constant a totes les agressions a la llengua, vinguin d’on vinguin. Rebutgem un cop més la voluntat de CiU d’apaivagar la voluntat popular i d’intentar evitar que un cop més el poble català planti cara en la defensa de la seva llengua. Alhora, fem una crida a avançar cap a l’actualització de models ancorats en situacions sociolingüístiques passades, i que no responen a la normalització de l’ús del català a les aules i al carrers d’arreu dels Països Catalans. Defensem doncs, una estratègia també en l’àmbit escolar feta des de i per al poble català, únic sobirà del seu futur, que desobeirà, per força, totes les imposicions espanyoles i franceses.
Comunicat d'Endavant (OSAN) contra els atacs de Bauzà al català a IB3
Vídeo de la Campanya "Tenim la paraula: a Mallorca en català !"