El mes d’abril de 2016 ha suposat un nou pas endavant en la consolidació i treball de l’Esquerra Independentista al sud del País. Les dificultats per estendre el nostre projecte polític es veuen superades gràcies al compromís, la disciplina militant i l’existència d’una proposta política seriosa i vàlida per al conjunt del territori i per a la seua classe treballadora.
El passat 16 d’abril l’Assemblea Comarcal d’Endavant (OSAN) organitzàvem la presentació del documental “Un mapa en moviment”; el seu productor i guionista, Aure Silvestre, ens detallà les claus de perquè la iniciativa Som Països Catalans havia impulsat aquest projecte, que no era sinó mostrar la vitalitat d’un moviment popular que, arrelat al territori, impulsa milers d’activitats que tenen els Països Catalans com a marc d’incidència i perspectiva i que, gràcies a aquest treball diari i constant, construeixen des de la praxis els Països Catalans. Així, poguèrem veure i escoltar els arguments elaborats des de Mallorca, Berga, Eivissa, València i, com no, des del Casal Popular Tio Cuc d’Alacant.
Dies més tard, concretament el 29 d’abril, el Casal Popular tornava a acollir una interessantíssima proposta de la iniciativa Som Països Catalans i de la Xarxa de Casals i Ateneus dels Països Catalans. El Casal recollí l’oferiment d’encetar l’any dedicat a Montserrat Roig, amb una xarrada sobre la identitat nacional i de gènere present en l’obra de l’escriptora i periodista, de la qual es compleixen 25 anys del seu traspàs.
La professora de la Universitat d’Alacant i cap del Departament de Filologia Catalana, Maria Àngels Francès, incidí en el compromís polític de Montserrat Roig, que la portà a donar veu a les silenciades, no només a milers de dones, autòctones o immigrades, sinó també a diversos col·lectius, com ara el dels deportats als camps nazis. La literatura de Roig no podia desvincular-se del seu activisme, així com la llengua utilitzada, el català, de la seua simbiòtica relació amb la seua terra i la seua gent.