Aquest divendres i dissabte es dugué a terme el Correllengua a la Vila de Gràcia. Entre altres col·lectius, l'EI de Gràcia (CUP, Endavant i Arran) hi van participar.
S’encetà tot plegat divendres capvespre amb la xerrada-col·loqui a l’Espai Albert Musons, on hi assistiren un gruix d’aprop de 40 persones. S’hi tractaren temes tan importants com la situació política i lingüística dels diferents indrets dels Països Catalans representats per cada un dels ponents, i des de diverses vessants, com ara els mitjans de comunicació, història, ensenyament i sociolingüística. Finalment es conclogué l’acte amb un pica-pica on les assistents pogueren seguir contrastant i dialogant sobre els temes exposats durant les gairebé 3 hores que durà la xerrada.
El dissabte de bon matí a la Plaça de la Vila fou el punt de partida de la cursa d’orientació “Fes-la córrer al Correllengua” –organitzada per Farra-O- arreu del barri on hi participaren tant persones aficionades a aquest tipus d’esdeveniments com gent del barri que s’animà a recórrer els carrers i a fer les proves que s’havien preparat.
A la mateixa Plaça de la Vila, ja cap al migdia, es convocà i s’animà a participar a totes les persones que rondaven per la plaça a formar part del gran llaç – organitzat pel col·lectiu Illencs pel Català- per tal de reivindicar la protecció i lluita per la llengua.
Mentre es desenvolupaven totes aquestes activitats, l’Espai País Valencià s’encarregà de fer el dinar popular, el qual constà de dos plats típics d’Aragó i del País Valencià respectivament.
Un cop tothom dinat, cap a les 16 hores de la tarda, s’inicià la 1a Copa Intranacional de Cançó Improvisada, a la qual participaven un equip que venia de Mallorca (Mateu Xurí i Macià Ferrer) i un del Principat (Ferriol Macip i Laia Pedrol). Es tractà de que cada un dels glosadors s’enfrontàs a una sèrie de proves d’improvisació davant d’un públic i un jurat. En aquesta ocasió el premi fou una espardenya gegant, el qual anà cap a l’equip illenc. Es feu també un obsequi de productes de la terra a cada una de les participants. Tant aquest acte com el dinar popular es feren finalment a La Torna (C.Sant Pere Màrtir 37).
Havent desparat taules i amagat les cadires, amb una mica de retard, sortí al mateix escenari de La Torna el grup valencià Baraka Folk, formant part dels concerts Despertafolk. Un cop acabat, la xaranga valenciana La Mentireta arrossegà les assistents cap al Casal de Joves La Fontana passant primer pel local de l’Espai País Valencià per a seguir amb l’ambient festiu, fer uns beures i un mos.
Encetaren els actes al Casal de Joves La Fontana els balls de la Colla Bastonera Cop a Cop. Acte seguit, a càrrec de Mercè Sesé –membre de Teatre del Cercle- es llegí el Manifest del Correllengua 2012 (escrit per Màrius Serra).
Després ja es deixà l’escenari a disposar del concert jove –organitzat per la Plataforma d’Entitats Juvenils de Gràcia- a disposar dels grups musicals que faltaven per a arrodonir el final del Correllengua i Despertafolk d’enguany: els aragonesos Maut amb el seu folk electrònic, els joves Cinemascope amb el seu estil que anomenen electrocambra en català i finalment, els rapers Hugkakke i Valtonyc procedents d’Igualada i Mallorca respectivament.
A grans trets, des de l’organització es considera un èxit, malgrat les amenaces meteorològiques, les modificacions d’activitats, canvis d’espais i reajustaments horaris fets hores abans de la convocatòria. Un èxit tant de planificació -sempre amb aspectes a millorar-, com en participació en totes i cada una de les activitats programades.