L’acte convocat aquest diumenge 18 d'abril pel Fòrum per la Memòria del País Valencià amb el suport de diverses organitzacions socials, polítiques i culturals fou també una mostra de la indignació popular davant la instal·lació per part de l’Ajuntament de València d’un monolit la llegenda del qual resa «En memoria de todos los que dieron la vida por la España que creían mejor». Una inscripció que el Fòrum per la Memòria i la resta de col·lectius convocants considera insultant ja que iguala a aquells que lluitaren per la justícia social, la democràcia i la llibertat amb els seus botxins.
Unes cinc centes persones s’han aplegat puntualment a les 12h d’aquest matí a la porta principal del cementeri de València on han marxat solemnement i respecuosament fins la Secció 7ª Dreta on l’Ajuntament de la capital, governat pel PP, havia instal·lat el monolit i on el Fòrum per la Memòria calcula que se soterraren repartits en tres fosses comunes al voltant de 23.000 persones, víctimes valencianes del feixisme, durant els primers ants de la dictadura franquista. L’acte molt emotiu ha sigut presentat per Reis Juan i ha comptat amb la interpretació de l’himne del País Valencià, la moixeranga, a càrrec de la Colla Estrella Roja de Benimaclet i de la Colla Buf-alí de la Malva-rosa, i també de l’Himne de Riego a càrrec de la banda de la Societat Coral El Micalet. Els convocants han desafiat així la prohibició de l’Ajuntament de València que havia al·legat que les notes d’aquests himnes no es podien interpretar al cementir perquè allà hi era gent de totes les ideologies. Amb el qual el Fòrum ha expressat que cap persona es pot sentir ofesa per aquests que són els himnes que representen la llibertat i la democràcia i que tant significat tenen per a les persones que vícitmes del feixisme.
El manifest unitari a càrrec d’Empar Salvador, presidenta del Fòrum per la Memòria del País Valencià, ha demanat la derogació de la llei d’amnistia de 1977 que impedeix jutjar als feixistes, i també l’anomenada de “Memòria Històrica”, de punt i final, considerada totalment insuficient. L’acte ha clos amb la lectura dels noms de les persones soterrades a la fossa comuna. Escrits sobre paper cada persona ha plantat sobre la fossa el nom de les persones que romanen en aquest indret per tal de reivindicar la seua memòria i honor.
Galeria
Fotografies d'en Paco Francès |
Manifest del Fòrum per la Memòria Històrica
Enguany fa 70 anys de l’entrada de les tropes franquistes a València i de l’inici d’una repressió que va durar anys. Aquesta repressió brutal va provocar molts milers de víctimes directes (assassinats, torturats, repressaliats, exiliats…), així com indirectes en els familiars (empobriment, fam, malalties, morts, marginació social…). Va ser una repressió tan extensa, en el nombre d’afectats i en el temps de durada, que els seus efectes arriben fins als nostres dies.
Però el més dolorós és que les víctimes i els seus familiars, encara ara, 70 anys després, continuen esperant veritat, justícia i reparació integral. De manera que la ferida seguirà oberta mentre no s’aconseguisca aquesta triple reivindicació.
És precisament per això que les organitzacions sotasignants reclamem el reconeixement legal de la mort de les víctimes del franquisme, les quals, encara avui, no estan oficialment inscrites com a difuntes. I exigim la preservació i dignificació de les fosses comunes del Cementeri General de València, com un espai de memòria d’aquella repressió. Perquè el reconeixement legal és el primer pas necessari per al complet coneixement de la tragèdia. I perquè el lloc on són soterrades milers d’aquelles víctimes ha de ser un recordatori permanent d’uns fets que no podem oblidar.
Aquest homenatge és una mostra de la decidida voluntat que tenim de saber la veritat, de fer justícia i d’aconseguir la reparació de totes i cadascuna de les víctimes de la repressió feixista, dels milers i milers de persones que lluitaren pel progrés i la llibertat.
És per això que convoquem totes les persones i organitzacions demòcrates, el diumenge 19 d’abril de 2009, a les 12 hores, al Cementeri General de València.
Organitzacions i persones que signen el manifest i que han recolzat l’acte.
Fòrum per la Memòria del País Valencià, Acció Cultural del País Valencià, Centre Social Terra, Societat Coral El Micalet, Esquerra Anticapitalista, SODEPAU PV, PSAN, Alerta Solidaria, Maulets, Comissió de la Dignitat, Intersindical Valenciana, Coordinadora Antifeixista Intercomarcal, Toni Pastor Borràs, Alfons Llorenç, Bloc de Progrès Jaume I de l’Alcudia, Entrepobles, CAT, Amics de Josep Sunyol, Associació Cultural Memòria i Justícia d’Elx i Comarca, Agrupació local d’Iniciativa per Catalunya-Verds de Sant Feliu de Guíxols, Juan Hernández Jover, Agustí Muntanya i Ponsa, AVV San Joaquin Zona Centro-Martorelles (Barcelona), Joan Maria Gómez Ortiz, Colectivo Republicano Tercer Milenio, “La Barranca”, Asociación para la preservación de la Memoria Histórica en La Rioja, Francisco Redondo Benito de Valle, Asociación de Ex-Presos Sociales, Izquierda Republicana, Emilio J. Aleixandre Vilella, Asociación Joan Peset i Aleixandre del País Valencià, Núria Soler i Piera, Iniciativa del Poble Valencià de l’Horta Sud, CNT del Camp de Morvedre (Sagunt), CNT Valencia, Acció dels Cristians per l’Abolició de la Tortura, Associació de Víctimes de la repressió franquista a Tarragona, Antifeixistes PV, Timoteo Cruces Gaitán, Agrupació Ciutadana Arc Iris de Simat de La Valldigna, Col·lectiu Republicà del Baix Llobregat, Antonio Goytre Boza, Endavant-OSAN Assemblea de l’Horta, El Racó de la Corbella Barri de Velluters València, Associació Cultural "La Lluna Roja" València, Grup de Suport als Presos i Preses de l’Horta, Falles Valencianes, Populars i Combatives, Esquerra Republicana del País Valencià, MUP-Republicans, PCE (m-l), Plataforma de Ciutadans per la República – PV, JCE (m-l), Iniciativa del Poble Valencià, TRIANGLE BLAU, Associació per a la Preservació i Difusió de la Memòria Històrica, Asociación de Descendientes del Exilio Español, Ca Revolta, Secció Local d’Esquerra de Sant Celoni i
la Batllòria