Activitats sobre la crisi a Poblenou i Tarragona

Les assemblees d'Endavant continuen impulsant activitats i dinàmiques de debat, denúncia i difusió al voltant de la crisi i les seves conseqüències per als i les treballadores als Països Catalans. Recentment l'assemblea del Poblenou, a Barcelona, ha organitzat un cicle de debats i xerrades, mentre l'assemblea de Tarragona ha impulsat una nova dinàmica de denúncia a la ciutat.

Cicle de xerrades al Poblenou

poblenou crisiEl passat dissabte va finalitzar el cicle de xerrades per entendre i combatre la crisi capitalista que havien organitzat l’Assemblea de Joves de Poblenou i l’assemblea local d’Endavant. Les dues assemblees han valorat i explicat el cicle:

Constància, unitat i cooperació, requisits indispensables per a combatre la crisi capitalista i promoure un canvi social al Poblenou.

El passat 11 de juliol, concloïa la primera fase del cicle de xerrades “Capitalisme és crisi: La crisi al Poblenou: 22@”, que organitzàvem l’Assemblea de Joves de Poblenou i el nucli d’Endavant Poblenou a la Cooperativa Ítaca. Un cicle que ha servit per introduir-nos i orientar-nos a l’hora de com abordar i afrontar l’actual situació de crisi que presenta el sistema capitalista i com projectar alternatives.

El passat diumenge 28 de juny, ens vam aplegar una vintena de persones en una xerrada introductòria “Idees per entendre la crisi” a càrrec de Víctor López (economista i membre d’Endavant) on se’ns introduí des d’una perspectiva marxista l’anàlisi del sistema capitalista i les seves crisis estructurals. Es desglossà l’origen d’aquesta crisi, les condicions financeres i d’especulació immobiliària que afavoriren la seva globalització, i les crisis energètiques i ecològiques que es desencadenen de la mateixa inèrcia que es desprèn d’un sistema basat en el economicisme de rendibilitat a curt termini. Per altra banda en Karim Akbih (represaliat per lluitar contra la crisi) ens parlà de les conseqüències que comporta combatre aquest sistema i proposar alternatives, conjugant amb afirmacions com “s’han d’aconseguir complicitats amb la gent propera i treballar plegats”.

Fonts d’informació:
Idees per entendre la crisi i les seves conseqüències (Endavant)
Com afecta la crisi de forma més agreujada al jovent (CAJEI)

El dissabte 4 de juliol, ens reunírem prop d’una trentena de persones per compartir “Iniciatives davant la crisi“, dos membres del col·lectiu Crisi ens explicaren les seves diferents experiències entorn a les alternatives d’assemblees d’aturats, les banques ètiques, la vaga d’usuaris als bancs o el projecte d’organització social a aprtir de cooperatives integrals. D’altra banda en Marc Ribera (membre de la Cooperativa Mespilus del Poblenou) explicà els avantatges de les cooperatives de consum i la seva arrel alternativa al sistema. Finalment tres membres de l’antic POL (Punt d’Orientació Laboral) del Poblenou ens explicaren aquella engrescadora experiència tot reflexionant entorn a seva necessitat imminent d’existència. En aquesta confluència d’experiències i projectes, sorgiren moltes propostes per a encetar dinàmiques de treball entre totes les persones vinculades en diferents projectes de sensibilitat i canvi social al barri del Poblenou.

Finalment aquest darrer dissabte 11 de juliol, una vintena de persones assistírem a la xerrada “Sindicalisme combatiu“, on hi participaren en Gonçal Bravo (coordinador general de la Coordinadora Obrera Sindical), en Roger Tugas (portaveu de l’Espai Jove de la Intersindical-CSC) i en Carlos (membre de la CGT i del Comitè d’empresa d’autobusos de TMB). Durant la xerrada se’ns mostrà les diferents formes de concebre la militància sindical, la funció dels sindicats i quina tasca han de fer aquests dins de la societat, més enllà dels centres de treball, així com exemples d’organització de treballadors per fer front a mesures imposades des de la patronal com per reclamar millors condicions laborals.

Amb aquesta primera part del cicle de xerrades marquem el punt de partida per tirar endavant una fase d’anàlisi del nostre entorn local, el Poblenou, i l’exemplificació que patim del sistema capitalista i les seves dinàmiques de transformació destructiva, el 22@, en un context de crisi capitalista on la planificació urbanística cau en crisi. Un context en el que els poblenovins ens haurem d’unir per afrontar la crisi i construir alternatives des de la base.

Campanya a Tarragona

murals capitalisme crisi

Des de fa ja dos mesos l'Assemblea d'Endavant (OSAN) de Tarragona ha donat per encetada una nova dinàmica de lluita encarada a denunciar les causes i repercussions que la crisi capitalista està tenint entre les classes populars catalanes i especialment entre els i les emigrants.

La campanya compta amb amb xerrades i diverses accions, com la realització de diversos murals, que inicien una dinàmica que s'estendrà en el temps amb l'objectiu de denunciar les causes i conseqüències que el capitalisme i la seva crisi té i tindrà entre la classe treballadora en general.
 

Compartir: