Endavant – la Plana Baixa insta als ajuntaments de la comarca a incrementar la presència de dones a les programacions de festes.

El dilluns 13 de maig, el nucli de la Plana Baixa d’Endavant (OSAN) ha fet arribar a les 20 localitats de la comarca un document titulat On són les dones als escenaris?, instant els organismes competents que prenguen mesures per tal de potenciar la presència femenina a les actuacions de Festa Major.

ON SÓN LES DONES ALS ESCENARIS?

Any rere any, a les festes majors de cada poble i ciutat ocorre un fet que potser passa desapercebut, però per això mateix cal fer-lo visible per tal de posar-hi remei. Parlem de la presència escassa o gairebé nul·la de dones als escenaris en els diversos concerts i actuacions musicals que els ajuntaments, penyes i associacions locals programen.

Des d’Endavant (OSAN) – la Plana Baixa vam fer un repàs de les actuacions durant les festes major de l’any 2018 a nou poblacions de la nostra comarca, com són la Vall d’Uixó, la Vilavella, Nules, les Alqueries, Borriana, Vila-real, Onda, Tales i Ribesalbes, per tal de tindre una idea de fins a quin punt arribava aquesta discriminació i els resultats foren contundents.

  • A les Alqueries, un 50% eren homes i un 50% mixtes, en què les dones representaven el 17%.
  • A Borriana vam tindre dalt dels escenaris un total de 52 homes per 7 dones.
  • A Nules, un 83% eren exclusivament masculines per un 17% on hi havia dones, totes en formacions mixtes on la majoria eren homes.
  • A Onda, un 51% eren formacions exclusivament masculines per un 2% exclusivament femenines. El 47% n’eren mixtes.
  • A Ribesalbes, un 25% eren exclusivament masculines per un 75% mixtes, amb presència molt majoritària d’homes.
  • A Tales, el 53% de les actuacions estaven formades només per homes, per un 48% que n’eren mixtes.
  • A la Vall d’Uixó, un 68% eren homes per un 32% mixtes.
  • A Vila-real va haver-hi als escenaris un 90% d’homes per un 10% de dones.
  • A la Vilavella, un 55% exclusivament homes per un 45% mixtes, amb majoria d’homes.

Cal ressenyar que, en la totalitat de les actuacions mixtes, la presència d’homes és majoritàriament aclaparadora.

Per Endavant, aquesta situació és una problemàtica a la qual cal posar remei des de ja mateix.

 La presència femenina marginal en les diferents actuacions suposa un greuge injustificat i transmet a la societat la percepció que la capacitat artística i els mèrits de dones per a estar presents dalt d’un escenari són inferiors als dels homes, cosa que reforça el rol patriarcal que ells són creadors de continguts i elles només consumidores o acompanyants.

 No negarem que potser hi ha un major nombre de grups musicals o punxadiscos masculins –herència de l’arraconament que les dones hem patit des de sempre–, però també hi ha un bon grapat de dones que formen part de grups musicals –mixtes o netament femenins– o que fan sessions de música. Cada vegada n’hi ha més i començar a donar-los visibilitat és imprescindible per tal que es normalitze la presència d’aquestes a qualsevol actuació.

No s’entén que en una nit en la qual punxen quatre o cinc DJs, cap d’ells siga una dona. Com tampoc que les úniques figures femenines que es veuen a les actuacions siguen les vocalistes de les orquestres –sense desmerèixer en absolut el paper d’elles–, en què, per cada dona, hi ha cinc o deu homes.

La paritat en tots els àmbits (música, cultura, educació…) és l’única garantia d’avançar cap a una societat més igualitària i trencar amb la invisibilització històrica que hem patit les dones.

 Interpel·lem directament els ajuntaments, les regidories competents i les persones responsables de programar les actuacions a fer un pas decidit i començar a omplir la programació artística i musical de presència femenina per tal de posar fi aquesta situació d’invisibilització que patim, també, en el camp dels espectacles musicals, més enllà del paper d’acompanyants o del paper sexualitzat al qual estem relegades. Simplement, que se’ns contracte per a fer el mateix que fan els grups i artistes masculins.

La plataforma virtual Fusa Activa disposa d’una ampla base de dades amb noms de formacions musicals mixtes o formades íntegrament per dones, que pot servir per a agafar idees de cara a programar les actuacions de les festes majors.

 

El document ha estat enviat als ajuntaments d’Aín, Alcúdia de Veo, Alfondeguilla, Almenara, les Alqueries, Artana, Betxí, Borriana, Eslida, la Llosa, Moncofa, Nules, Onda, Ribesalbes, Suera, Tales, la Vall d’Uixó, Vila-real, la Vilavella i Xilxes, tot i que esperen que transcendisca aquests municipis i es prenguen mesures a tot arreu, ja que el problema és generalitzat.

 

 

Compartir: