Més de 150 persones assisteixen a l'escola de formació d'Endavant a Sabadell

La trobada de formació i debat, que ha plantejat una anàlisi del context actual des d’una òptica marxista, s’ha estructurat en quatre eixos: feminisme, països catalans, cultura i economia.
tfd2015
La trobada anual de formació i debat d’Endavant ha aplegat més de 150 persones durant el cap de setmana a Sabadell. La trobada s’ha celebrat a l’espai “La Quartera” de Can Capablanca.
Durant tot el cap de setmana s’han realitzat xerrades i debats amb ponents locals i, també, de tot el territori. El dissabte, la jornada s’ha estructurat en tres blocs, que han tractat l’economia feminista, la història contemporània dels Països Catalans i el paper de la cultura en la lluita de classes. D’altra banda diumenge, el tema central de la jornada ha estat la crítica a la Unió Europea i la proposta d’alternatives a l’actual sistema econòmic.
Economia feminista
El primer debat, entorn del concepte d’economia feminista, ha posat damunt la taula la qüestió de com s’ha afrontat històricament el paper de la dona tant en la lluita social com en la construcció de marcs teòrics com el marxisme, generant un fructífer debat sobre com afrontar actualment la lluita feminista en relació amb la resta de lluites socials.
Les ponents d’aquest debat han estat Georgina Monge, militant de Justa Revolta, Carme Díaz, del Seminari d’Economia Feminista, i Isabel Benítez, de la COS.
Pensar històricament els Països Catalans
El segon debat, sobre com pensar històricament els Països Catalans, ha servit per dibuixar una visió de la nació com a construcció social, dels Països Catalans com a projecte de canvi i com a projecte possible.
El ponent d’aquest debat ha estat Manel López, professor d’història de la UPF.
Cultura i hegemonia
El tercer debat ha girat entorn la cultura i l’hegemonia. D’una banda, ha servit per a fer una reflexió de com els dispositius culturals es poden convertir en una eina del sistema i de l’altra per parlar sobre exemples concrets on des de fora i en contra del poder s’ha anat conquerint espais d’hegemonia cultural.
Els ponent d’aquest debat han estat Santi Muñoz, filòsof, i Feliu Ventura, cantautor.
Alternativa socialista
El debat del diumenge ha posat sobre la taula la necessitat de plantejar un programa polític entorn la UE. Un programa que parteixi de la impossibilitat de reformar la UE i de la necessitat d’una ruptura amb aquest ens al servei del capital. Alhora, s’ha fet un repàs a les principals claus del TTIP, com a element que cal combatre políticament. També en aquesta sessió s’ha fet una explicació a l’estratègia municipalista de conquesta de sobiranies com a estratègia per fer front al capitalisme.
Els ponents d’aquest debat han estat Isabel Vallet, diputada de la CUP-AE, Vidal Aragonés, advocat laboralista i Pau Llonch, activista social.
Amb aquesta trobada, Endavant, ha aprofundit en la seva anàlisi del context i dels reptes actuals, així com en la construcció de propostes polítiques que enforteixin la lluita per la independència, el socialisme i el feminisme. El material resultant d’aquesta trobada serà publicat en format de vídeo i, també, en format imprès, per tal que serveixi com a eina de formació.

Compartir: