Milers de persones es sortiren al carrer als Països Catalans en motiu del dia de la dona treballadora. Les mobilitzacions més importants foren a València i Barcelona, en les quals prengué part l'Esquerra independentista. En aquesta darrera ciutat, els mossos carregaren amb violència contra la manifestació a les Rambles. També hi hagué una manifestació a Tarragona i concentraciions en altres localitats.
València
L’Esquerra Independentista s’ha manifestat aquest diumenge al migdia pels carrers del centre de València amb motiu de la diada del 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora.
Amb un nodrit bloc i sota el lema “El patriarcat, com el capitalisme, no se’l refunda, se’l combat”, les manifestants han cridat contra les desigualtats per raó de sexe i gènere que avui dia encara es perpetuen en el marc del sistema capitalista.
Enguany, amb la crisi econòmica de rerefons, s’ha denunciat l’agreujament de la situació de les dones tant a l’àmbit laboral, com al social, com al domèstic.
El bon oratge (24 graus de temperatura al cap i casal) i l’ambient pre-faller que ja es viu a València han fet que la manifestació del 8 de març d’enguany siga de les més participatives dels darrers anys.
Els col·lectius que han eixit al darrere la pancarta de l’Esquerra Independentista han sigut Endavant, Coordinadora Obrera Sindical (COS), Maulets, Coordinadora d’Assemblees de Joves de l’Esquerra Independentista (CAJEI) i Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC).
Galeria d'imatges de la manifestació a València:
Barcelona:
{vimeo}3538304{/vimeo} |
Manifestació del Dia de la dona treballadora i càrrega dels Mossos a Barcelona |
Mig miler de persones van prendre part en la manifestació convocada des de la Plataforma Revolucionària Antipatriarcal, convocatòria que comptava amb el suport de l'Esquerra Independentista. La manifestació començà a la Plaça Universitat i només va poder recórrer el carrer Pelai, ja que en arribar a les Rambles, un fort dispositiu dels Mossos impedí que la marxa continués, i va acabar carregant contra les manifestants.
Comunicat de la Plataforma revolucionària Antipatriarcal:
Els Mossos d'esquadra carreguen contra la manifestació del dia internacionald e la dona treballadora.
"Ahir, 8 de març, dia internacional de la dona treballadora, a Barcelona vam viure una demostració més de l'enduriment de la política repressiva del govern català i de la reducció a mínims del dret de manifestació.
A les 18h de la tarda, des de la Plataforma Revolucionària Antipatriarcal (PRA) havíem convocat una manifestació a la Plaça Universitat. La presència dels Mossos d'Esquadra, des de primera hora de la tarda, ja era desproporcionada.
Mig miler de manifestants vam començar a recórrer el carrer Pelai, en direcció a les Rambles, escortades per furgonetes d'antiavalots, davant i darrera. Com cada any, la manifestació havia d'acabar a la Plaça del Teatre, on es volia fer una mural i llegir el manifest.
Al tombar per les Rambles, com per desgràcia comença a ser habitual en aquesta ciutat, les manifestants ens vam trobar amb un cordó dels Mossos que ens impedia avançar. L'única opció que els Mossos donaven era seguir per Fontanella i baixar per Via Laietana. Des de la PRA ens vam negar a que la policia decideixi el recorregut de les nostres manifestacions, i els vam comunicar que baixaríem per les Rambles fins a la Plaça del Teatre, com ja hem fet altres anys.
Davant l'actitud dels Mossos, que a aquestes alçades ja estaven amb les porres a la mà, cascos posats i escuts preparats, es va decidir llegir el comunicat en aquell punt i realitzar el mural, mentre es denunciava i es feia saber a la munió de passejants i turistes que hi havia en aquell punt, la conculcació de drets polítics bàsics per part d'una Conseller d'Interior que es diu d'esquerres.
Finalment, la manifestació va decidir continuar el seu recorregut Rambles avall, moment en que es van produir dues càrregues i des de la PRA es va decidir desconvocar la manifestació.
Per tot això, des de la PRA volem deixar clar que:
-l'actitud de la conselleria d'interior, de prohibir de facto el dret a manifestació per Barcelona, és pròpia del franquisme.
– és una repressió política i un atac directa a la llibertat d'expressió, ja que al matí van facilitar que la manifestació del 8 de març, on hi participen els partits polítics, baixés per les rambles.
-no deixarem que la els mossos d'esquadra ni cap cos repressiu o autoritat decideixi per on hem de manifestar-nos.
– Des de la PRA continuarem lluitant des d'un feminisme combatiu i de classe construint unes alternatives socials fermes. No ens tallaran les ales!
Plataforma Revolucionària Antipatriarcal.
Barcelona, 9 de març del 2009"
Tarragona
Convocades per diversos col·lectius feministes, de dones, organitzacions de l'Esquerra Independentista i sindicats de l'esquerra anticapitalista, unes 130 persones van manifestar-se a Tarragona sota el lema "Dones, la crisi ens fa més precàries". Recuperant una mobilització que feia molts anys que no es feia. Durant tot el dia, es van realitzar actes a la capital del Tarragonès, els quals s'iniciaren amb uns tallers durant el migdia al Passeig de les Palmeres.
La manifestació arrencà de la plaça de Verdaguer i acabà amb la lectura del manifest a la portal de Consistori tarragoní. Durant el recorregut, es cridaren lemes com ara "sense les dones no hi ha revolució" o "violència masclista, violència feixista" i es desplegaren dues pancartes des de la façana de l'Ateneu Popular L'Espina i una de les torres romanes ubicades a la plaça del Rei, que aixecaren els aplaudiments de les participants a la marxa.
A més de la manifestació, Tarragona acollí durant tot el dia diferents activitats entorn a la lluita feminista. Al migdia, es realitzà al passeig de les Palmeres uns tallers sobre la situació de la dona i la lluita feminista. En acabar, es realitzà un dinar popular al Casal Popular Sageta de Foc, on hi participaren una trentena de persones. I un pèl més tard, a l'Ateneu Popular L'Espina, es feu un espectacle de clown i una sessió de música jamaicana serviren per finançar la manifestació de la tarda i les activitats que du a terme el col·lectiu feminista revolucionari local Cau de Llunes.