Unes 22.000 persones s'han concentrat aquesta vesprada a sis ciutats dels Països Catalans per protestar contra el decret anunciat pel conseller d'Educació en funcions de la Generalitat Valenciana, Alejandro Font de Mora, el qual, en cas d'entrar en vigor, significarà la desaparició de les línies educatives en català al País Valencià i la imposició a partir del curs 2012-2013 d'una única línia trilingüe (valencià, castellà i anglés) en què s'impartirà un 33% de les matèries en cada llengua.
Les protestes han tingut lloc a València, Alacant, Castelló de la Plana, Xàtiva, Barcelona i Tarragona. La més nombrosa s'ha produït al cap i casal del País Valencià, on 15.000 persones han omplit la plaça de la mare de Déu de València, convocats per Escola Valenciana sota el lema “Sí al valencià”.
La propera cita serà el 18 de juny a les 18h: Manifestació Nacional des de la Plaça de Sant Agustí de València "Sí al valencià!"
València
Entitats cíviques i culturals, la Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes, sindicats, partits polítics de l'esquerra institucional i milers de valencianes i valencians a títol individual han participat en la convocatòria i han fet seua la plaça en un ambient festiu i reivindicatiu alhora, acompanyats en tot moment per música de tabal i dolçaina.
L'esquerra independentista ha participat activament de la convocatòria sota una pancarta elaborada per l'Assemblea de l'Horta d'Endavant (OSAN) en què es podia llegir “Sí al valencià. Cap agressió a la nostra llengua” i també per l'organització juvenil Maulets que duia una pancarta on es podia llegir “Contra el genocidi lingüístic rebel·lat i lluita”.
A l'acte també s'han sumat les indignades de la plaça de l'Ajuntament: una de les seues representant ha intervingut a la concentració per demanar que en acabar-la la gent acudira a la porta de la comissaria del carrer dels Sapadors, on encara romanen recloses les cinc persones detingudes al matí durant la brutal càrrega policial que ha tingut lloc davant de les Corts valencianes.
L'entrada en vigor del nou decret significarà un dels atacs més durs contra el valencià, ja que impedirà que cap alumne dels sistema educatiu valencià puga estudiar en català durant tota la seua trajectòria escolar, tombant per terra els tímids avanços en la normalització lingüística del País Valencià i fent desaparéixer el programa d'ensenyament que millors resultats esta donant. L'anunci de l'encara conseller ha xocat amb l'oposició de tota la comunitat educativa i de la societat civil.
Castelló de la Plana
Concentració per l'ensenyament en valencià a Castelló de la Plana. Aquesta reacció arriba després que el govern de Francisco Camps haja anunciat l’elaboració d’un decret que pretén capgirar el model educatiu del País Valencià posant fi a les línies en valencià i, per tant, a més de 25 anys d'immersió lingüística. Aquesta mesura se suma a les recents sentències del Tribunal Suprem espanyol (26/05/2011), que qüestionen el paper del català com a llengua vehicular a l’ensenyament i posen en perill el model d’escola catalana que ha funcionat amb èxit els últims 30 anys. A això cal sumar-hi la intenció, expressada pel president electe de les Illes Balears, José Ramón Bauzá, de suprimir el model d’immersió lingüística vigent a les escoles de les Illes. Aquests tres fets posen de manifest que el model d’ensenyament en llengua catalana corre perill en els territoris on és pròpia. I, amb ell, el model de cohesió social i qualitat pedagògica que representa.
El proper 22 de juny a les 18:30h, al Casal Jaume I de Castelló, tindrà lloc la reunió constituent, a la qual han sigut convocats Escola Valenciana, Acció Cultural del País Valencià, STEPV, BLOC, EUPV, Iniciativa del Poble Valencià, Memòria Històrica i Els Ports en moviment, entre d'altres. Fem extensiva la proposta a totes aquelles entitats que assumisquen la defensa de la nostra llengua.
Vídeo editat per l'Esquerra Independentista de la Plana
Alacant
Milers de persones, 5000 segons l'organització, es van manifestar ahir 9 de juny pels carrers del centre d'Alacant en defensa de la llengua catalana i del sistema educatiu públic, valencià i de qualitat. Davant les amenaces de la generalitat de suprimir les línies en valencià per al pròxim curs, encobrint aquest atemptat en un suposat model trilingüe, milers de pares, mares, treballadores de
l'ensenyament, alumnat i defensors de la llengua van secundar la convocatòria realitzada per Escola Valenciana. Des de la porta de la Conselleria d'Educació fins a la seu de la Generalitat, els participants reclamaren la continuïtat i ampliació de les línies d'ensenyament en valencià: "Som d'Alacant, parlem valencià", "Volem estudar en valencià" o (Canal 9 no val res. volem veure TV3" varen ser les consignes més repetides. L'esquerra independentista de la ciutat (Endavant, Maulets i Sepc) realitzà un important esforç mobilitzador, marxant darrere una pancarta que denunciava "Contra l'imperialisme lingüístic, fem front a la dictadura cultural. Volem viure plenament en la nostra llengua. Sí al valencià".
Podeu veure més fotos de la mobilització aquí.